Deze site is een initiatief van de Nederlandse industrie.

Eerste reacties uit de industrie op nieuw rapport Milieudefensie

Milieudefensie publiceerde vandaag de zogeheten Klimaatcrisis-Index waarin ze de klimaatplannen van 29 bedrijven op een rijtje zetten. Hoe kijkt de industrie naar het rapport? In de media verschenen verschillende reacties van industriële bedrijven en ondernemersorganisaties. Zo reageert chemiebedrijf LyondellBasell bij monde van directeur Ronald van Klaveren in het Algemeen Dagblad uitgebreid op het rapport.

‘We willen hetzelfde’
“Ik heb ook kinderen aan wie ik een leefbare planeet wil achterlaten”, zegt Van Klaveren in het AD.  ,”Milieudefensie en wij, we willen hetzelfde.” Het gaat niet over het wat, maar over het hoe. “Daarover wil ik graag de dialoog aangaan. In de 33 jaar dat ik in de chemie werk is dat te weinig gebeurd, terwijl het zo hoog nodig is”.

Niet alle informatie meegenomen
In het AD legt Van Klaveren uitgebreid uit wat ze aan het doen zijn. Daarbij geeft hij bijvoorbeeld aan dat veel van wat ze doen nog niet kon worden verwerkt in het rapport van Milieudefensie. Bijvoorbeeld omdat de cijfers concurrentiegevoelig zijn, omdat veel projecten nog in ontwikkeling zijn, omdat het nog wachten is op vergunningen, en omdat slagen van een aantal plannen ook afhankelijk is van anderen. Ook op een ander kritiekpunt van Milieudefensie gaat hij uitgebreid in, namelijk dat bedrijven vooral letten op de uitstoot van de eigen productie (in jargon: scope 1). Dit terwijl het merendeel van de uitstoot vaak zit in energie die voor die productie is ingekocht (scope 2) en in wat afnemers vervolgens met de producten doen (scope 3). Kun je een bedrijf wel voor dat laatste verantwoordelijk stellen vraagt het AD aan Van Klaveren? “Chemiebedrijf LyondellBasell is al volop in gesprek met toeleveranciers en afnemers”, zegt Van Klaveren in de krant. “Het feit dat we nog geen getallen noemen, wil niet zeggen dat we er niet aan werken.” Al is dat in de praktijk best lastig wat hij vervolgens uitgebreid illustreert met een voorbeeld van de productie van piepschuim.

Tata
Ook Tata Steel heeft gereageerd op het nieuwe rapport. Het staalbedrijf laat weten “dat in zijn totaliteit dit geen uitkomsten om trots om te zijn. Er is altijd ruimte voor verbetering en daar helpen analyses als die van Milieudefensie bij. We zullen de punten waar we volgens Milieudefensie kunnen verbeteren oppakken, zoals bijvoorbeeld de rapportage van onze scope 3-emissies.” Ook geeft Tata in hun eerste reactie aan de zorg om het klimaat en de omgeving te delen, evenals de noodzaak om te versnellen. “Belangrijk is dat we hierbij gezamenlijk optrekken met overheid, ngo’s en anderen”, aldus Tata. Ook geven ze in hun reactie uitgebreid aan hoe ze overgaan op waterstof voor groen staal.

VNO-NCW
Ondernemersorganisatie VNO-NCW laat weten dat alle input om de klimaatplannen verder te verbeteren zeer welkom is. “We delen namelijk met Milieudefensie de zorg over het klimaat en deze groep bedrijven (en de mensen die daar werken) is zeer gecommitteerd aan de doelen van ‘Parijs’ en is volop bezig om met overheden/partners de klimaatdoelen voor 2030 en verder te halen”, aldus VNO-NCW. Milieudefensie wijst er in hun analyse volgens VNO-NCW verder op dat bedrijven nog beter inzichtelijk kunnen maken wat ze doen. “Dat is iets waar hard aan gewerkt wordt via publicaties, jaarverslagen, events, rapportageverplichtingen, etc”, aldus de ondernemersorganisatie. “Deze nieuwe analyse levert verder helaas weinig bruikbare en onderbouwde inzichten om de verduurzaming te versnellen. Zo doen bedrijven veel meer dan in het rapport is meegenomen. Oorzaak is waarschijnlijk dat niet alle gegevens van bedrijven gebruikt zijn, maar ook dat bijv. een meetmethode wordt gebruikt die niet door de overheid of bedrijven wordt gebruikt.”

Om te zorgen dat nu zo snel mogelijk ‘de schop de grond in gaat’ voor alle duurzame projecten is het volgens VNO-NCW behulpzaam als organisaties vooral praktisch meedenken hoe we de barrières die er zijn (geen infrastructuur voor nieuwe vormen van energie, trage vergunningverlening, etc.) snel opruimen. “Met elkaar moeten we daar de schouders nu vooral onder zetten in plaats van weer nieuwe analyses, nieuwe standaarden of slepende rechtszaken.” Zoals eerder aangegeven hoort de regie in het klimaatbeleid (incl. het afrekenen op doelen) daarbij bij de overheid volgens VNO-NCW.