Deze site is een initiatief van de Nederlandse industrie.

Shell bouwt grootste groene waterstoffabriek in Europa in Rotterdam

Shell heeft bekendgemaakt dat de definitieve investeringsbeslissing is genomen voor de bouw van Holland Hydrogen I. Dit wordt de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Hij is naar verwachting in 2025 operationeel.

Tweede Maasvlakte
De 200 MW elektrolyser wordt gebouwd op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en produceert 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag. De hernieuwbare stroom voor de elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

Zwaar vervoer
De groene waterstof bevoorraadt het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam straks via de HyTransPort-pijpleiding. In de raffinaderij vervangt het een deel van het grijze waterstofgebruik, waarmee de productie van energieproducten zoals benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk koolstofvrij wordt. Naarmate er meer waterstoftrucks op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

Mijlpaal
Shell draagt bij aan de ontwikkeling van een wereldwijde waterstofeconomie door kansen te ontwikkelen in de productie, opslag, transport en levering van waterstof aan eindklanten. De start van de bouw van Holland Hydrogen I is daarbij een belangrijke mijlpaal, niet alleen voor Nederland, maar voor Shell wereldwijd.

Meer weten?

Bekijk de film of lees het interview met de architect en de projectmanager van de fabriek.


Beeld: Plotvis

Shell bouwt grootste groene waterstoffabriek in Europa in Rotterdam