Deze site is een initiatief van de Nederlandse industrie.

Groene staal dankzij waterstof

Staal maken met waterstof in plaats van kolen? Het kan echt. Samen met 9000 collega’s werkt Tata Steel aan de grootste industriële transitie in Nederland. Het bedrijf gaat groen staal maken door versneld over te stappen op waterstof. Hierdoor kan in 2030, 10 jaar eerder dan gepland, groen staal worden geproduceerd en krijgt de waterstofeconomie een enorme boost.

De overstap naar waterstof betekent dat Tata Steel op een hele andere manier staal gaan maken. Binnen een aantal jaar zal het bedrijf er dan ook heel anders uitzien met minder schoorstenen en met andere fabrieken. Om de plannen te realiseren worden de hoogovens, die op kolen draaien, vervangen door de Direct Reduced Iron technologie. Dat is een technologie waarmee ijzer wordt gemaakt op basis van aardgas of waterstof, uitgevoerd in combinatie met elektrische ovens. Deze technologie is minder belastend voor de omgeving en vervangt, samen met een E-oven, het hoogovenproces.

Tata Steel verwacht met alle maatregelen uiterlijk in 2030 staal te maken op basis van waterstof en zo de CO2-uitstoot met ruim 30 procent te verminderen. Tegelijkertijd worden forse stappen gezet voor een schonere IJmond. Tata Steel gaat voor groen staal. Het staal waar we in wonen, waar we in rijden en staal waaruit we eten en drinken.

Meer weten? Lees hier meer over alle plannen en wat er bij komt kijken.

In dit interview met de Ceo van Tata lees je ook meer: https://www.vno-ncw.nl/forum/hans-van-den-berg-tata-steel-vergroenen-kunnen-we-niet-alleen